Inspiratie


Modelbouwtips:

Items: rotsen maken (1,2), landschap begroenen (3,4), bermen (5), bestraten (6), zelf bomen maken (7), details (8). Andere tips vindt u bij deze links:
* wildgras
* flor
* water
* grindbed
* bouwplaat

1 - Het maken van rotsen op de modelbaan

MATERIAAL: Als basismateriaal dient "piepschuim" (styropor). Dit is licht en kan (ook later opnieuw) gesneden of gezaagd worden. Een verwarmde draad of heet mes wil ook. Het is, net als de benodigde speciale lijm, te koop bij de bouwmarkt. Eerst wordt grof de rots vorm gegeven.
GIPSEN: Daarna wordt met HEKI spachtelmasse de rots bestreken en verder gedetailleerd met inkervingen. Hier komt een paletmes goed van pas.
VERVEN: Na het uitharden wordt de rots geverfd met een basiskleur, b.v. graniet of zandsteen (HEKI 7102 of 7101). Laat het goed drogen.

Verschillende stadia aanleg rotsVerschillende stadia aanleg rots

2 - Het verven van rotsen op de modelbaan

"WEATHEREN": met speciale HEKI lasurverf 7103 wordt de rots verouderd. Heel weinig verdund met water wordt de verf met een kwast aangebracht. Meteen hierna wordt met een natte spons of kwast de lasurverf weer afgespoeld. Door de speciale samenstelling blijft in kieren en naden een donker residu achter. Na drogen wordt met een heel droge kwast granietverf over de naar voren springende rotsdelen gestreken. Deze lichten op en in combinatie met de donkere lasur onstaat ineens dieptewerking!
NB: De brug is gemaakt van hardschuim (bouwmarkt) en geverfd en geweatherd met HEKI graniet-en lasurverf. Het plankier is van HEKI-dur. Heel gemakkelijk te bewerken kunstofplaat en verkrijgbaar in o.a. diverse steenstructuren.

Hardschuim brugHardschuim brug

Tot slot: kijk naar het echte voorbeeld, wees niet bang want u kunt altijd overnieuw verven, of maak een proefstukje, behangplaksel is goedkoop, goed te bewaren in een pot en in dikte aan te passen. Gewoon gips is te zwaar. Papiermachee i.p.v. HEKI spachtelmasse kan, maar geeft als het opnieuw nat wordt een te soft en dus veel minder steenachtig effekt. De finish is niet meer die van steen! De besparing is een paar euro, de ergernis is onbetaalbaar!

3 - Het 'begroenen' van rotsen op de modelbaan
Kale rots komt weinig voor. Met behangplaksel smeert u met een kwast de gewenste oppervlakte in. Het groen maken kan met HEKI grasfaser, flor en mos. De grasfaser strooit u losjes vanuit de vingers in de lijm. Nog echter wordt het bij grotere oppervlaktes met de HEKI Flockstar. Deze electrostaat richt de grasvezels blijvend op. Grasmat is voor grote gladdere oppervlaktes en ongeschikt voor rotsbegroeiing.

Groene vingersGroene vingers

4 - Het 'begroenen' van landschap op de modelbaan

Grotere landschapsdelen hebben bodem-en onderbegroeiing. De aanwezige ondergrond wordt eerst geverfd in een aardkleur om doorschijnen te voorkomen en dan ingesmeerd met behangplaksel. Hierop worden HEKI grasfaser, schotter en laubflocken gestrooid. Wees niet bang kleuren en materialen te mengen, de natuur is allesbehalve monotoon. HEKI-flor wordt in kleinere stukken gescheurd en over kieren gelegd. Het hecht vanzelf in de lijm ook op onregelmatige oppervlaktes. HEKI-wildgras wordt gebruikt waar niet gemaaid is.

BosbouwBosbouw

Verder zijn er bosjes en bomen. Meestal groepsgewijs en in verschillende groottes. Naast dennen- en loofbos komt ook gemengd bos voor. De duurdere en mooiere bomen (HEKI Artline series of dennen series 2100) kunnen aan de voorrand van een groep bomen worden geplaatst als blikvanger. De bomen uit voordelige grootverpakkingen als HEKI 2200 series dennen of 1410, 1412 en 1762 series loofbomen daarachter.

Grotere solitaire es 15cm (1706)Grotere solitaire es 15cm (1706)

Heel belangrijk is bomen niet te klein te nemen! Qua kosten maakt het niets uit want een grotere boom beslaat een grotere oppervlakte! Bomen zijn voor N-spoor zijn tot wel 4x treinhoogte (ongeveer 12 cm). Voor HO is tot 18-20 cm nog geschikt. Een enkele solitaire oude eik, beuk of den is nog groter. Het hangt ook van de verhouding tot de gehele baan af. Voor de accenten: wat dacht u van een rode beuk of herfstblad (Artline 1703 of zelfbouw 1634)?

Gemengd bosGemengd bos

5 - Het 'begroenen' van bermen op de modelbaan

Bermen en spoordijken kennen een eigen gevarieerde plantengroei. HEKI-wildgras (1575, 1576 en 1578) en de nieuwe grasbuschel (1800 serie zowel groen als bloeiend) zijn hiervoor ideaal. Denk ook eens aan BUSCH wilde lupinen en varens of NOCH brandnetels uit de lasercutserie.

Bermen en randenBermen en randen

Muurtjes langs weg of water worden gemaakt van HEKI-dur en geweathered met lasur-en granietverf. Een andere optie zijn de grote kartonplaten met steenstructuur (HEKI 14001 en 14002). Droog water kan op verschillend manieren worden gemaakt. Met HEKI-waterfolie (foto) of voor meer gevorderden met HEKI Aqua giethars (3550).

De paden op ....De paden op ....

6 - Het bestraten op de modelbaan
Wegen kunnen geverfd worden met HEKI-asfaltverf (6601). Zelfklevende folie (6500 serie) is er in asfalt en keien. De diverse kartonnen wegen zijn voordelig en als bochten en met parkeer-en voorsorteervakken te koop (serie 12000).
pech onderweg ondanks het fraaie asfalt....pech onderweg ondanks het fraaie asfalt....

7 - Het zelf maken van bomen met natuurlijk materiaal

De fraaiste bomen maakt u zelf. Iedere boom uniek. De dozen met Natuurbomen uit de serie 1630-1670 bevatten meer dan voldoende materiaal om (gedeeltelijk) zelf 15 bomen te maken. Wat overblijft is genoeg voor een grote hoeveelheid bosjes en onderbegroeiing. Tip: bespuiten met blanke- of haarlak voor extra stevigheid. Niet moeilijk, wel voordelig.

Bermbegroeiing van 'afval' uit de bomendoosBermbegroeiing van 'afval' uit de bomendoos

AchtergrondbosAchtergrondbos

8 - Details en kleine hoekjes
De modelbaan wordt levend met kleine scenes en rommel in dode hoekjes. Mensen aan het werk, pech onderweg, fotografen of ontmoetingen.
Met takken van de spirea worden boomstammen gemaakt en echt zaagsel is zichzelf.... Preiser heeft houthakkers.
Houtzagerij bij zonsondergangHoutzagerij bij zonsondergang
Boomstammen van de SpireastruikBoomstammen van de SpireastruikPlanken uit de rommeldoosPlanken uit de rommeldoos

Aan de rand van het emplacement wordt gewerkt. Noch levert arbeiders. De Lima-rail en biels is gesloopt en niet meer te herkennen. Op een beurs gekocht voor 15 cent.....
SpoorwegarbeidersSpoorwegarbeiders
In een verloren hoek ligt weer Lima-biels gestapeld, wat extra Heki-flor en -gras of brandnetels van Noch en het onkruid groeit vanzelf...
RommelhoekRommelhoek
Alweer van een beurs: de bovenkant van een oude goederenwagon, wat extra groen, laadgoed met paard & wagen......
Sloopwagon als goederenloodsSloopwagon als goederenloods

Preiser heeft in de 'Einzelfiguren'-serie aardige tafereeltjes als een konijnenhok, clown of ijscoman.
Konijnenhok bij baanwachtershuisKonijnenhok bij baanwachtershuis

Moe van het kijken en toeren in de Opel cabrio? Dan gaan we overnachten in het hotel op de modelbaan.....
Aankomst gastenAankomst gasten