Terug naar homepagina

Modelbouwtips:

* rotsen maken
* landschap begroenen
* bermen
* bestraten
* zelf bomen maken
* detailleren

Het maken van rotsen op de modelbaan

MATERIAAL: als basis is hier gekozen voor “piepschuim” (styropor). Dit materiaal is licht in gewicht en kan gemakkelijk in de gewenste vorm worden gesneden of gezaagd. Een verwarmde draad of een heet mes werkt ook. Alles te koop bij de bouwmarkt. Eerst wordt grof de opzet van de rots vorm gegeven.

GIPSEN: dan volgt het detailleren van de rotsen met HEKI Spachtelmasse (modelbouwgips). De rotsen worden ermee bestreken en en verder gedetailleerd door ze in te kerven. Hier komt een paletmes goed van pas.

Het verven van rotsen op de modelbaan

VERVEN: na het uitharden van de gips wordt de rots geverfd met een basiskleur, HEKI 7101 zandsteenverf of HEKI 7102 granietverf. Goed laten drogen.

Met HEKI 7103 lasurverf wordt de rots geweatherd (verouderd). Heel weinig verdund met water wordt de verf met een kwast aangebracht. Meteen hierna wordt met een natte spons of kwast de nog natte verf weer afgespoeld. Door de speciale samenstelling blijft in kieren en naden een residu achter.
Na drogen wordt met een heel droge kwast granietverf aangebracht op naar voren uitstekende rotsdelen. Deze lichten op en in combinatie met de donkere lasur ontstaat ineens dieptewerking! Ook kun je “nat-in-nat” kleuren tijdens het schilderen met elkaar mengen.

De brug is gemaakt van hardschuim, ook verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Geverfd met HEKI 7102 granietverf en HEKI 7103 lasurverf. Het plankier is gemaakt van HEKI-Dur, heel gemakkelijk te bewerken dunne schuimplaat en verkrijgbaar in verschillende steensoorten.

Tot slot: kijk naar het echte voorbeeld, wees niet bang want u kunt het altijd opnieuw schilderen. Of maak eerst een proefstukje.
Modelbouwgips is lichter in gewicht dan gewoon gips omdat de samenstelling iets anders is. Papier maché in plaats van HEKI Spachtelmasse kan ook, maar geeft een softer en daardoor minder rotsachtig uiterlijk. Het kost minder maar het resultaat kan teleurstellend zijn.

Het begroenen van rotsen op de modelbaan

Kale rotsen komen weinig voor. Met een kwast met behangplaksel smeert u de gewenste oppervlakte in. Behangplaksel is goedkoop en droogt transparant op. Het begroenen kan met HEKI grasvezels, HEKI Flor en HEKI mos. Korte grasvezels kunnen in kleine hoeveelheden met de hand aangebracht worden. Grotere oppervlakken en langere grasvezels kunnen beter elektrostatisch aangebracht worden omdat een elektrostaat de grasvezels opricht. HEKI Wildgras is ook zeer goed bruikbaar voor rotsbegroeiing. Grasmat is ongeschikt en alleen bruikbaar voor grote gladde oppervlakken. HEKI Flor en HEKI mos lenen zich uitstekend voor struikjes, onderbegroeiing en voor het wegwerken van naden en kieren.

Het begroenen van landschap op de modelbaan

Grotere landschapsdelen hebben bodem- en onderbegroeiing. De aanwezige ondergrond wordt eerst beschilderd in een aardkleur om doorschijnen te voorkomen. Daarbij doet een bruine verf het optisch beter dan een groen verf.  Daarna ingesmeren met behangplaksel. Hierop wordt begroeiing aangebracht met HEKI grasvezels, HEKI Laub, HEKI Flor. Wees niet bang om groenschakeringen en kleur aan te brengen, de natuur is allesbehalve monotoon. Denk ook eens aan de prachtige herfsttinten. Stukjes HEKI Flor wordt in kleinere stukken gescheurd en verdoezelt heerlijk de naden. HEKI Wildgras geeft de uitstraling van ongemaaid natuurlijk gras.

Daarna volgen de bomen en struiken, meestal groepsgewijs en in verschillende groottes. Dennen, loofbomen en ook gemengd bos mogen elkaar afwisselen.
Tip: zet de mooiste bomen vooraan en op opvallende plaatsen als “eye-catcher”. Voor grotere hoeveelheden op de achtergrond voldoen eenvoudigere en voordeligere bomen ook goed.

Heel belangrijk is om bomen niet te klein te nemen. Kijk buiten maar eens naar de verhoudingen. Voor de kosten maakt het nauwelijks uit, want een grote boom neemt net zoveel ruimte in als een aantal kleine samen. Voor schaal N kunt u tot ongeveer 14 cm gaan, voor schaal HO tot 20 cm. En een grote oude boom, bijvoorbeeld een rode beuk kan nog groter, maar wel alles in de juiste verhouding.

 

Het begroenen van bermen en randen

Bermen en spoordijken kennen een eigen gevarieerde plantengroei. HEKI wildgras en HEKI graspollen zijn hiervoor bij uitstek geschikt, evenals HEKI 1646 natuurstruiken en diverse HEKI vlokken en Laub.
Muurtjes langs weg of water worden gemaakt van HEKI-Dur en geweathered met HEKI verf graniet en lasur. Droog water in de vorm van waterfolie is in verschillende soorten leverbaar van HEKI en JTT, gietwater is er o.a. van Woodland Secnics.

 

Bestraten

Wegen kunnen worden geverfd met HEKI 6601 acrylverf asfalt. Zelfklevende folie is leverbaar in de varianten asfalt, Kopfsteinpflasteren Römisches Pflaster. Tenslotte zijn er de gewaardeerde HEKI straten van karton.

Natuurbomen

Bomen zijn kant en klaar te koop in alle soorten en maten. Ook zijn er modelbouwers die hun bomen graag helemaal zelf maken. Een andere mogelijkheid bieden de HEKI natuurbomen: bevlokte zeeschuim takken die naar wens op maat zijn te maken. Elke boom en elke struik krijgt zo zijn eigen vorm. Leverbaar in diverse tinten en eenvoudig aan te brengen met een verrassend resultaat.

Details en kleine hoekjes

De modelbaan wordt levend met bouwwerken (Protomodel lasercut bouwpakketten), kleine scenes en “rommel” in dode hoekjes. Mensen aan het werk, markt, pech onderweg, fotograferen, sport en vrije tijd of ontmoetingen.
Elk overgebleven takje kan dienst doen, echt zaagsel is zichzelf, leuke figuren van Noch of dieren van Van Petegem Scenery doen wonderen.